måndag 15 december 2014

Busstationen i La Paz

Taxibilarna släppte av oss vid den stora busstationen. Att gå in under de svalkande valven var som att kliva rakt in i en saluhall där varenda bussbolag har röststarka kvinnor som står i hallen och ropar ut sin destination för att locka resenärer. Tänk dig en hord av Lidköpingska blomsterförsäljare så får du ljudbilden klar för dig.

Mikael jämförde priser. Det finns lite lyxigare bussar med bättre benutrymme och vi var först inne på att köpa biljetter till en sådan. Första prisuppgiften till en sådan tur var 70 bolivianos per person. När Micke blev tveksam och pratade med Niclas om priset sjönk det till 50.
Sedan hittade de ändå ett annat bolag som kör vanliga bussar och där köpte vi biljetter för 25 bolivianos per person. 30 kr för en sjutimmars bussresa är inte särskilt saftigt! Avfärden skulle ske kl 10 men jag tror vi kom iväg cirka kvart över.

Efter att biljetterna var betalda och alla åtta resväskor överlämnade till bussbolaget (hoppas de är ombord på bussen nu) var det dags att betala en skatt/avgift på 2 bolivianos/person i en liten kur som heter "Boleteria". Den finansierar omkostnaderna för själva terminalen. Micke hoppas att det ska bidra till en bättre ljudnivå i terminalen...

I skrivandes stund sitter vi ombord på bussen. Klockan är tio i elva och bussen har stannat till i El Alto som är en fattigare, högt belägen stadsdel i utkanten av La Paz. De mer välborna invånarna bor längst ner i grytan där det finns mer syre. Jag undrar om det ändå inte går på ett ut om msn tar alla avgaser med i ekvationen.

Här i El Alto släpps fler passagerare ombord i mån av plats och Sara råkar höra att de får betala 30 bolivianos för sina biljetter.

En av de högröstade kvinnorna klev ombord på bussen och bockade av alla pasagerare, efter att vi redan börjat rulla ut från terminalen. Och en liten stund senare kom en herre och kontrollerade att alla betalat terminalskatten. En kvinna som sitter bredvid Niclas hade inte betalt men fick göra det ombord på bussen.

Bilderna visar den stora bussterminalen och en typisk boliviansk liten gumma med hatt, vacker klänning och ett färgglatt knyte där hon bär sitt barn.